Nocsak. Újabb magyar gin sikertörténet van kialakulóban az Opera Gin után?

A nevével is határokat átszelő Terminus No.1 Dry Gin az évekig Olaszországban élő Gózon Péter budapesti bártender, valamint két törzsvendége – Eszter és Szilárd – közös ötleteléséből született. Közel egyéves kísérletezés után készült el 2019. májusában a mediterrán és magyaros ízeket kombináló ital, melyben a lepárláshoz felhasznált 11 fűszer között ott a fekete bors, a zöld kardamom, a borsikafű, a koriander, az orris, a zsálya és a legmagyarabb összetevője, a pirospaprika. Végeredményében egy hűvös, citrusos ital, ám lecsengésében megjelenik a visszafogott paprikás csípősség. Tonikkal fogyasztva ez a csípősség eltűnik, a citrusos ízek kerülnek előtérbe, de a készítők javaslata alapján a hígítási arány ekkor se legyen több, mint 2:1, különben elveszik a gin egyénisége. Ízvilága új és szokatlan, mégis újabb kortyra invitál.

Terminus Gin
Terminus Gin

Máshogy készül

A Terminus No.1 Dry Gin elkészítési eljárása is különleges. Az ital egy ultramodern osztrák lepárlóban készül, ahol is egy átalakított négytárcsás lepárlót használnak, melynek különlegessége, hogy nyomás alatt történik a lepárlás. Ennek a vákuumdesztillációnak nevezett eljárásnak köszönhetően az alkohol párolgása nem 78, hanem 38 foknál kezdődik, így az érzékeny ízanyagok is megmaradnak az italban, a fűszernövények nem sérülnek, lágyabb, komplexebb ízt eredményező a folyamat. A fűszereket együtt macerálják, és a lepárlás egy lépcsőben történik. A hígításhoz a Grander Wasser rendszer által revitalizált vizet használják, ez a szabadalmaztatott rendszer az élettelen vízből készít ősi tápanyagokban dús, életteli vizet, ennek is köszönhető a gin elképesztő selymessége.

A Terminusban használt borókát, ahogy a legtöbb fűszert a dr. Kottas gyógyszertár és fűszerboltból szerzik be a készítők. A gyógynövények nagy része vad gyűjteményből származik, és csak annyit szednek, hogy a növényi állomány ne sérüljön. Nem titkolt vágyuk, hogy a jövőben saját kezűleg gyűjtsék be a borókát és a fűszerek nagy részét. 

Az ital egyelőre Magyarország top bárjaiban és néhány online shop-ban kapható (pl. Hudi HudiGinNet, GinshopBottle Life), de megálmodói a külföldi piacok felé is kacsintgatnak, a Terminus No.1 Dry Ginnel több nemzetközi fesztiválon is megjelentek.

Jellemzők – Terminus gin

Csodálatos természeti környezetben, 21 különleges fűszer felhasználásával, kis mennyiségben készült kézműves desztillált gin. Tökéletes harmóniát teremt a zempléni erdők és mezők fás-virágos illatai között, kiegészítve azokat citrusokkal és a Tokaji Aszú egyik fontos alapanyagával, a hárslevelű szőlővel.

  • Típus: gin
  • Kiszerelés: palack (500 ml)
  • Összetevők: víz, alkohol, cukor, boróka, fekete bors, zöld kardamom, borsikafű, koriander, orris, zsálya, pirospaprika
  • Alkoholtartalom: 40,0%
  • Származási hely: Ausztria

Gyártó adatlap – Terminus Gin


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség